Често Задавани Въпроси

Тук ще намерите най-често задаваните въпроси и техните отговори.
Ако имате въпрос, чийто отговор не е тук, моля задайте го чрез формата за контакт и ще получите персонален отговор.

Как да избера размер?

Най-лесният начин да изберете правилния за Вас размер е ако вече имате продукт от същата марка, който Ви е удобен. Проверете какъв е неговия размер и поръчайте същия.
Ако за пръв път купувате артикули от марката, може да ползвате ориентировъчната таблица с размери, публикувана във всеки продукт. Посочените размери в сантиметри не са гарантирани, а приблизителни и общи. Възможни са отклонения при различните производители, модели и кройки. Онлайн Трейдинг ООД не носи отговорност за подобни отклонения, доколкото е доставеният продукт е доставен в избрания в поръчката размер. Винаги можете да върнете продукт съгласно условията на ЗЗП.
Ако имате съмнение за размера или той Ви изглежда непонятен, свържете се с нас за консултация. За да можем да Ви помогнем, не забравяйте да ни изпратите продуктовия код на артикула, от който се интересувате, както и Вашите мерки.

Имам въпрос, който се отнася за конкретен продукт.

Може да ни изпратите въпроса си от страницата на всеки продукт. В съобщението напишете запитването си, както и размера, от който се интересувате.

Как да разбера дали има търсения от мен размер от даден продукт?

За Ваше удобство, количествата от различните размери на всеки продукт са обозначени на неговата страница, вдясно от снимката, като наличностите са означени също. Ако търсения от Вас размер не фигурира сред посочените, това означава, че не е наличен към момента и не можем да го доставим. Ако желаете да поръчате даден продукт, но в момента няма от необходимия Ви размер, може да добавите артикула в “Любими”, за да можете по-лесно да следите за евентуални нови зареждания от него.

Трябва ли да се регистрирам, за да направя поръчка?

Не, не е необходимо да се регистрирате преди да пазарувате от нас. Когато направите своята поръчка, Вие имате избора дали сайтът сам да Ви създаде потребителски профил, който да можете да ползвате в бъдеще, за да получавате отстъпки за покупките си.

Как ще разбера дали поръчката ми е приета?

Когато финализирате поръчката си, може да проверите своята електронна поща. За всяка успешно зададена поръчка ще получите имейл, с който Ви уведомяваме, че сме я приели. Ако не откривате подобно съобщение в е-пощата си, проверете своята “СПАМ” папка, тъй като може да е попаднало там. Ако там също няма съобщение от нас, вероятно поръчката Ви не е завършена докрай. Опитайте да я довършите или се свържете с нас, за да помогнем.